Multipotentialiteit is een educatieve en psychologische term die verwijst naar het vermogen en de voorkeur van een persoon, in het bijzonder een persoon met een sterke intellectuele of artistieke nieuwsgierigheid, om uit te blinken op twee of meer verschillende gebieden.

Het kan ook verwijzen naar een persoon wiens interesses zich uitstrekken over meerdere velden of gebieden, in plaats van sterk te zijn in slechts één. Dergelijke eigenschappen worden multipotentialiteiten genoemd, terwijl "multipotentialites" is voorgesteld als een naam voor degenen met deze eigenschap.

Wikipedia
Hoe het begon
Na een zoekopdracht in Google naar informatie over stamcellen zag ik het woord "Multipotential". Nieuwsgierig als ik ben deed ik een zoekopdracht naar de ruime betekenis van Multipotential.
Vervolgens kwam ik op de site van TED.
Struinend over hun website kwam ik de titel "Why some of us don't have one true calling" van Emilie Wapnick tegen.
Toen ik de titel las, was mijn gedachte "Ik vraag ik me al jaren af waarom ik nooit lang bij 1 werkgever kan blijven" 
Benieuwd naar wat deze vrouw te vertellen had klikte ik op de link.
Hoe langer ik luisterde hoe verbaasder ik werd.

Dus dáárom wist en weet ik nog steeds niet wat ik wilde/wil worden.
Het probleem was/is niet dat ik geen interesses had/heb, ik had en heb juist teveel interesses.
Voor zolang ik me kan herinneren ben ik al actief op zoek naar dat ene ding dat ik de rest van mijn leven zou moeten doen.
Eindelijk vallen er nu na 58 jaar heel wat puzzelstukjes op hun plek.

‘Wat wil je later worden?’
Dat is vraag die we allemaal kennen en standaard aan je gesteld zo gauw je redelijk kunt praten.
Als je nog heel jong bent is de vraag niet zo moeilijk te beantwoorde. Dan is het vaak brandweerman, cowboy of iets dergelijks.
Maar wat als die vraag op latere leeftijd gewoon niet te beantwoorden is?
Wat als ik gewoon teveel interesses heb?

Ik kan me goed herinneren dat ik op school in een opstel schreef dat ik Laborant wilde worden, wat ook zo was.
Totdat ik een jaar of twaalf was. Toen werd het al wat moeilijker. Op de LTS begon ik me heel erg te interesseren voor elektronica en scheikunde.
Vanaf een jaar of zestien wist ik het helemaal niet meer.
Op m'n zeventiende kreeg ik de oproep om in dienst te treden van Hare Majesteit 's  Cavalerie. Omdat ik in dienst moest was mijn keuzestress voorlopig voorbij.

Teveel dingen leuk vinden en teveel interesses hebben
Maar, los van het feit dat ik militair werd en 5 jaar ben geweest, vond ik electronica ook nog steeds heel interessant. Aangezien dit op m'n 21e te ver van mijn opleidingsniveau lag, besloot ik om hier niet mee verder te gaan. Het feit dat ik enthousiaster was over een verdere opleiding dan mogelijk was, zorgde ervoor dat dit een droom was die ik snel heb laten varen en alleen als hobby heb aangehouden.

Vervolgens heb ik na mijn diensttijd heel wat landen binnen en buiten Europa gezien als vrachtwagenchauffeur.
Toch bleef de electronica trekken en de computer was een nieuw hot item. Dus heb ik me verdiept in alles wat met computers heeft te maken.
Het resultaat was dat ik van de vrachtwagen ben gestapt en heel wat cursussen heb gedaan.
Na interessante banen te hebben gehad bij vooraanstaande bedrijven werd het tijd voor een nieuwe uitdaging en ben ik m'n eigen bedrijf gestart.
Zoals met alle voorgaande banen, is het begin spannend, leerzaam en interessant.
Op een gegeven moment kon ik niet meer de hoge kwaliteit leveren die klanten van me gewent waren en ben ik gestopt als zelfstandige.
Na nog wat omzwervingen in allerlei functies als Beveiliger, Telecomengineer, Winkelmedewerker en opnieuw als vrachtwagenchauffeur reizend over de wereld kwam er door gezondheidsproblemen een einde aan mijn werkzame leventje.


Verveling
Verveling is geen thema in mijn leven.
En dan niet zo zeer dat ik geen idee heb wat ik moet doen, maar meer dat wat ik aan het doen ben me heel snel gaat vervelen.
Al meerdere keren ben ik vol enthousiasme ergens aan begonnen, om vervolgens alles te geven en daarna te ontdekken dat de spanning er af is. Dit gebeurt zowel met banen als met hobby’s.

Ik heb hobbykamers gehad met meer spullen dan een mens lief is en een CV dat over meer dan tien personen zou kunnen gaan.


Duizend dingen doekje
Bij werkgevers was het altijd zo dat ik het heel lang leuk kon vinden, totdat de gewoonte en sleur er in sloop.
Dan werd ik nukkig en begon me steeds meer te ergeren aan dingen die binnen het bedrijf niet goed gingen.
Omdat ik niet in de gaten had wat er aan de hand was, bleef ik meestal nog een paar maanden doorzetten en mezelf forceren om het leuk te vinden.
Vervolgens veranderde het enthousiasme waarmee ik in eerste instantie bij een bedrijf begon in "Tot ziens, ik ga op zoek naar wat anders"

Door mijn (te) brede interesse kan ik over veel dingen een beetje mee praten en weet ik overal wel een beetje van af. Soms voel ik me figuurlijk gespoken net een 1000 dingen doekje (Kosten trouwens maar €2,85 bij AliExpress) .

Ik heb nooit begrepen dat sommige mensen hun hele leven voor 1 werkgever of in 1 vakgebied kunnen werken.
Hoe kan ik nou kiezen, wanneer er zoveel leuks is om te doen? Wat vind ik nou echt het leukste om te doen? Er is geen antwoord op: ik vind heel veel, heel erg leuk om te doen.
Heel vaak heb ik me zitten afvragen hoe ik één baan moest vinden waar ik met passie de rest van mijn leven zou willen blijven werken. Een vakgebied of functie, waarbij ik geen verveling zou gaan voelen.

Multipotentieel
Lange tijd dacht ik dat er iets mis met me was.
Broer, zussen, neven en nichten weten allemaal wat ze willen en hebben daar ook de opleidingen voor gevolgd.
Ik met m'n niet afgemaakte LTS opleiding voel me nog vaak een nul ondanks alle cursussen en opleidingen die ik later nog heb gevolgd.
Dat ik geen flauw idee had wat ik moest met m'n leven en de toekomst, zorgde tot deze dag van schrijven (lees typen) regelmatig voor veel onrust.
Ik zeg altijd dat ik het zo knap vind als iemand .
Ik ben altijd een beetje jaloers geweest op mensen die hun hele leven bij 1 werkgever of vakgebied blijven en zich nooit afvragen of er niet ‘meer’ is. .
Het zou me niets uitgemaakt hebben wanneer ik mijn hele leven in een winkel zou werken, als ik daar elke dag ontzettend van zou genieten en voldoening uit zou halen.
Sinds vandaag kijk ik daar toch een beetje anders tegen aan.

Uitblinken
Ik heb me jarenlang afgevraagd wat mijn doel is in het leven en omdat ik daar dus niet één overheersend antwoord op heb, heb ik me jarenlang een beetje verdwaald gevoeld op het gebied van carrière.
Een ander belangrijk iets dat ik veel ervaren heb in mijn leven is dat ik nooit de beste ergens in was/ben. Ik was/ben altijd goed, soms heel goed, maar nooit de beste.
Wanneer je van de ene naar de andere interesse hopt, geef je jezelf niet altijd de kans om echt een specialist ergens in te worden.
Of wanneer je teveel dingen tegelijk doet, kun je nooit je aandacht voor 100% bij één ding houden.
Dat zorgt er dan vanzelf een beetje voor dat je nooit de beste bent.
Het nooit de beste ergens in zijn stoort me soms tot op de dag van vandaag.

Voor- of nadeel
Het nadeel van multipotentieel zijn is dat er de hele dag de meest goede ideeën in m'n hoofd wervelen, waar ik nooit iets mee doe. En dat frustreert best wel, want ik zal nooit weten wat er van deze ideeën zal worden. En de hersens staan nooit stil, zelfs tijdens een gesprek over koetjes en kalfjes ben ik in gedachten al ideeën aan het uitwerken. Het is maar goed dat m'n hersens niet per uur betaald worden.

Daarentegen is het fijn om een soort van kruidenmolen te zijn, die ik kan openen bij het kruid wat ik op dat moment nodig heb.
Ik ben leergierig en weet graag veel over veel onderwerpen.
Met mij kun je eigenlijk over alles praten en dat is op sociaalvlak best wel handig.

Het multipotentieel zijn is voor mij niet altijd iets moois, het heeft me vooral veel verwarring en onrust gebracht.
En het duurde tot de dag van vandaag (20-03-2021) voordat ik eindelijk begreep wat de situatie was.
Ik ben dankbaar en blij dat ik het nu beter begrijp, en ik denk dat ik er nu mijn weg in heb gevonden.
Multipotentieel zijn is mijns inziens geen zwakte maar een heel waardevol iets.
Multipotentialites zijn even waardevol als gespecialiseerde mensen.
Al is het soms lastig om er op een goede manier mee om te gaan.

Nu ik weet dat ik het ben, geeft me dit al heel veel  rust in mijn hoofd en kan ik heel veel twijfels een plek geven.
TED Talk van Emilie Wapnick
Multipotentialisme
Ik eet niet alleen koekjes, ik verzamel ook cookies om mijn blog beter te laten werken. Ik deel ze overigens met niemand. Meer weten? Klik 'lees meer'.
https://www.simonenijboer.nl/hoogbegaafdheid-multipotentialiteit-hoogsensitiviteit/

Wat ik altijd wilde worden en nog zou willen.

 

Multipotentialiteit